Felületkezelés

HÁZA ARCULATÁT NEM CSAK NYÍLÁSZÁRÓJÁNAK FORMÁJA, DE SZÍNE IS BEFOJÁSOLHATJA!

feluletkezeles

A fa nyílászárók védelméhez gondos kezelés és jól megválasztott rétegfelépítés szükséges.
Nyílászárójának szépségét, formáját hangsúlyozhatja a színével is.

A felületkezelés az erős környezeti igénybevételekhez gondosan igazodó, professzionális alapanyagokkal és technológiával készül.

Elsődleges célunk, hogy a fa szerkezetek minél hosszabb távú élettartamát biztosítsuk, a felület minősége mellet.

A technológia fő jellemzője:

A nyílászárók felületkezelése MILESI, ipari felületkezelő anyagokkal történik, négy rétegben.

A keretek kezelése minden esetben, vízbecsiszolással, bütü védelemmel, mélyalapozással, majd 1-2 rétegben –nyitott vagy zárt pórus igény szerint,- történő fedőlakkozással nyerik el a végleges időtállóságukat.

A felület UV álló – nem igényel újrafestést-, 100 %-ban vízzáró, de pára áteresztő, könnyen karbantartható és javítható sérülés esetén, magas kopásállósággal rendelkezik.

A felületet soha nem kell felújításhoz visszacsiszolni, elegendő egy regeneráló anyagot puha ronggyal a felületen elteríteni, amely így visszanyeri eredeti fényét.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a komponenseket.

Homlokzati nyílászárók felületkezelése

Vizes elő impregnálószer

A vizes elő impregnálószer megfelelő mennyiségben tartalmaz biocid hatású anyagot, annak érdekében, hogy a kezelt faanyagokat korlátozott idő alatt megvédje a gombák okozta elszíneződéstől, károsodástól.

XHC 1 – szállekötő és foltosodás csökkentő elő impregnálószer

Az XHC 1 alkalmazását elsősorban olyan esetben javasoljuk, amikor a fa alapanyag változó szövetszerkezetének, ill. annak erősen eltérő nedvességfelvevő-képességének következtében a pácok (különösen a sötét árnyalatok esetében) egyenetlenül szívódnának a faanyag rostjai közé, foltos hatást kialakítva. A készítmény rosttelítő képessége 30-100% víz hozzáadásával szabályozható, tömény felhasználását nem javasoljuk. A készítmény hígításától függően változik a végső színmélység. Felhasználását különösen hossztoldott erdei (borovi) fenyő alapanyag pácolását megelőzően javasoljuk.

XHC 1 műszaki adatlap (PDF)

XHC 1 felhasználási technológia (PDF)

Vizes impregnálók és vékonylazúrok

Vízben oldott impregnálók megfelelő mennyiségben tartalmaznak biocid hatású anyagot, annak érdekében, hogy a kezelt faanyagokat korlátozott idő alatt megvédje a gombák okozta elszíneződéstől, károsodástól. Csak megfelelő mennyiségben színtestecskéket, u.n. pigmenteket tartalmazó pácok biztosítanak megfelelő szűrőhatást a nap káros UV-sugaraival szemben. A megfelelő pigment arány megőrzése érdekében a halványabb pácokat minimálisan, míg a sötétebb pácokat akár 2/3-3/4 arányban is tovább lehet hígítani a megfelelő színárnyalat elérésének érdekében. A pácokat egyszer a vékonylazúrokat két rétegben lehet a faanyagra felhordani. A pácok bemerítéssel, locsolással, esetleg kenéssel; a vékonylazúrok csak ecseteléssel (esetleg hengerléssel) juttathatók fel a fafelületekre. A vékonylazúrok önmagukban is megfelelő védelmet nyújtanak. A pácolt felületeket további felületkezelés nélkül még rövid időre sem szabad időjárási és fizikai hatásoknak kitenni.

Pácok:

 • XHT
 • XHT 5+
 • XHT 7+
 • XHT 2+

XHT . . . – Általános színezett impregnálók

Az általános impregnálók ERDEIFENYŐ (BOROVI), MERANTI, ABATE, DOUGLAS, HEMLOCK, VÖRÖSFENYŐ, OKUMÉ és CIPRUS favédő hatású színezésére alkalmazhatók.

XHT … műszaki adatlap (PDF)

XHT …felhasználási technológia (PDF)

XHT . . . /5 – Színezett impregnálók olajos egzótához

Az XHT …/5 jelölésű termékek AFRORMOSIA, ELONDO, IROKO, MERANTI, NIANGON, SAPELLI, SIPO, TEAK és más magas olajtartalmú faanyagok impregnálására alkalmasak.

XHT …/5 műszaki adatlap (PDF)

XHT …/5 felhasználási technológia (PDF)

XGT 6 + . . . – Viaszos vékonylazúrok

Kifejezetten ecseteléshez kialakított termék. Könnyen felhasználható, 2 réteg felhordásával megfelelő védelmet biztosít a faanyagnak. Viaszos hatásának köszönhetően a bevonat vízlepergető hatású.

XGT 6+. . . műszaki adatlap (PDF)

XGT 6+… felhasználási technológia (PDF)

XHT 7 + . . . – Homogén hatású színezett impregnálók

A készítmény segítségével (az elő impregnálószer felhasználása nélkül is) egyenletes, homogén hatás nyerhető.

XHT 7+… műszaki adatlap (pdf)

XHT 7+… felhasználási technológia (PDF)

XHT 2 + . . . – Színezett impregnálók csersavas faanyaghoz

Ezzel a készítménnyel TÖLGY, GESZTENYE, VÖRÖS CÉDRUS, FRAMIRÉ és más magas csersav-tartalmú faanyagok is gond nélkül impregnálhatók. Kizárólag XHC 20-szal hígíthatók.

XHT 2+. . . műszaki adatlap (PDF)

XHT 2+… felhasználási technológia (PDF)

Vizes alapozó lakkok

A vizes alapozó lakkok felhasználásával a szerkezetek tartóssága és felületi minősége javítható. Mivel színtelenek, egyenetlen anyagfelhordás esetén sem okoznak színeltérést, foltos színhatást.

XBC 1 – vékonyalapozó bemerítő, vagy locsoló eljáráshoz

Az XBC 1 kifejezetten bemerítéses, ill. locsolásos felhordási technológiához lett kifejlesztve. A termék alacsony viszkozitásának köszönhetően könnyedén eljut a legrejtettebb nyitott felületrészekhez is, nagyon alapos védelmi réteget kialakítva a szerkezeteken.

XBC 1 – műszaki adatlap (PDF)

XBC 1 felhasználási technológia (PDF)

XBC 2 – vastag töltőalapozó szóráshoz

Az XBC 2 pudingszerű tixotróp anyag, amely alkalmas arra, hogy akár még az erősen flóderos felületek pásztakidagadásait, a faanyagok pórusos felületeit akár egy lépésben is feltöltsük. A készítmény kifejezetten könnyen csiszolható.

XBC 2 – műszaki adatlap (PDF)

XBC 2 felhasználási technológia (PDF)

Vizes fedőlazúrok

A vizes fedőlazúrok képezik a vastaglazúr-rendszer fő komponensét. Mint a nevében is szerepel, vastag felhordást igényel. A 275-300 mikron vastagságban felhordott fedőlazúr feladata, hogy megvédje a faszerkezeteket a káros környezeti hatásoktól. A fedőlazúr megfelelő karbantartás mellett hosszú éveken keresztül képes megvédeni a kültéri ajtókat és ablakokat a kisebb mechanikai sérülésektől, a csapadékhatástól és persze az egyre erősebb, egyre rombolóbb hatású UV-sugárzástól. Mivel ezen termékeknek is víz az oldószere, felhasználásukkal a környezet terhelése minimálisra csökkenthető.

Fedőlazúrok (standard sárgás / színtelen konverter):

XGC 43 /32
XGC 073 / 072
XGC 20007 / 20008
XGC 43/M

XGC 43 – fedőlazúr vörösfenyőre

Az XGC 43-as lazúrcsaládot számos eredményes fejlesztés követte a Milesi-nél, de magas akril-tartalmának köszönhetően a gyantás vörösfenyő felületkezeléséhez mégis jobban használható az újabb készítményeknél.

XGC 43 műszaki adatlap (PDF)

XGC 43 felhasználási technológia (PDF)

XGC 073 – általános fedőlazúr

Az XGC 073 az aktuális általános fedőlazúr megemelt poliuretán kötésszámnak köszönhetően a korábbi lazúrokhoz képest jobb terülő képességgel, felületi keménységgel, és vízállósággal rendelkeznek.

XGC 073 műszaki adatlap (PDF)

XGC 073 felhasználási technológia (PDF)

XGC 20007 – fokozottan vízálló fedőlazúr

Az XGC 20007 felhasználását erősen pórusos faanyagok (tölgy, meranti stb.) és fokozott csapadékhatásnak kitett szerkezetek felületkezeléséhez javasoljuk.

XGC 20007 műszaki adatlap (PDF)

XGC 20007 felhasználási technológia (PDF)

XGC 43/M – Általános ecsetelhető fedőlazúr

A 43/M kifejezetten ecsetelésre kifejlesztett vastaglazúr. Tulajdonságai az XGC 073-hoz hasonlóak. 3 réteg felhordásával színhatásban és tartósságban egyenértékű 1 szórt XGC 073 réteggel.

XGC 43/M műszaki adatlap (PDF)

XGC 43/M felhasználási technológia (PDF)

Vizes ápoló- és felújító anyagok

A vizes ápoló- és felújító anyagok segítségével, a vastaglazúrral és a fedőfestékkel kezelt szerkezetek eredeti állapotát állíthatjuk helyre egyszerűen házilag is, minimális munkabefektetés mellett. Az ápolóanyagok nemcsak Milesi termékekkel felületkezelt szerkezetek karbantartására alkalmas. Megfelelő előkészítési technológia után bármely szerkezet bevonatának felújítására felhasználható.

XGC 35 – Hydrocrom ápolófolyadék

Az XGC 35 segítségével a vastaglazúros szerkezetek egyszerűen és könnyedén ápolhatók. A készítményt évente kétszer (tavasszal és ősszel) javasolt felhasználni. A tiszta felületeket a készítménnyel átitatott mikro szálas kendő segítségével kell áttörölni. A két vékony réteg felvitelével lehet a nap káros sugarai által okozott filmréteg-veszteséget pótolni.

XGC 35 műszaki adatlap (PDF)

XGC 35 felhasználási technológia (PDF)

Beltéri nyílászárók kezelése

Mivel a beszerelés technológiájának köszönhetően akár utolsó fázisként is bekerülhetnek lakásába a nyílászárók, így elkerülve azok sérüléseit, lehetőség van az előre történő felületkezelésre.

 • A beltéri felületkezelés már a nyílászárók összeállítása után elkezdődik, amikor is hagyományos technikával, a felület legfelső pórusait, a víz hatására különbözően reagáló, eltérő tulajdonságú és keménységű részeit, homogénné alakítjuk. Ezáltal a technológia végére egy tökéletesen sima, és anyagtól függően pórusmentes bútorminőségű felületet kapunk.
 • A felület ellenáll a karcosodásnak, ütésnek, enyhébb oldószereknek.
 • A felületkezelés négy rétegben történik.
 • Első fázisban egy teljes vízzáró bütü védelmet kap a nyílászáró
 • Második fázisban a végleges színt maghatározó, mély színhatást keltő pác kerül felhordásra, amely mélyen beszívódik a fába, így védve azt.
 • A második, illetve harmadik fázisban a vizes bázisú környezetbarát alapozó, illetve fedő lakk kerül felhordásra, a két réteg között egy, a végleges felületi minőséget meghatározó finom lakkcsiszolással.

Vizes pácok (elsősorban borovi fenyőre)

A beltéri vizes pácok folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre szebb színhatást képeznek, miközben egyre kisebb mértékű a foltosításuk és egyre könnyebb a felhasználásuk. A vizes pácok EV …. jelölésűek.

Közel 3000 vizes pácárnyalat közül válogathatnak ügyfeleink. Ezen túlmenően vállaljuk egyedi színek beállítását is. Ehhez nem kell más, mint egy színreferencia, és 1-2 darab fafaj és alapszín azonos fadarab (vagy más alapanyag).

Oldószeres pácok (elsősorban kemény fákra)

A beltéri oldószeres pácok különböző párolgási sebességű hígítókban oldva széles spektrumban használhatók. Az oldószeres pácok minimálisan duzzasztják a fa rostjait, agresszív hígítóban oldva nehezen kezelhető alapokon is jól megtapad, kifejezetten jól használható javító pácoláshoz. Az oldószeres pácok EL …. jelölésűek.

Közel 2500 vizes pácárnyalat közül válogathatnak ügyfeleink. Ezen túlmenően vállaljuk egyedi színek beállítását is. Ehhez nem kell más, mint egy színreferencia, és 1-2 darab fafaj és alapszín azonos fadarab (vagy más alapanyag).

Vizes alapozó lakkok

A vizes alapozó lakkok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. Egy és kétkomponensű változat kapható. A kétkomponensű változatok kémiai és fizikai ellenállósága egyre jobban megközelíti a poliuretánok tulajdonságát.

HAC 6 – Általános alapozó lakk

A HAC 6 alapozó egy kétkomponensű termék, de sok felhasználó egyszerűen edző nélkül, mint száradó lakkot alkalmazza. Átlagos töltőhatású könnyen csiszolható bevonatot képez. Függőleges felületek alapozására kevésbé alkalmas.

Vizes fedőlakkok

A vizes akril alapú fedőlakkok víztiszta hatásukkal és környezetkímélő összetételükkel emelkednek ki más típusú lakkok közül. Felhasználásuk során a környezetet minimálisan terheljük.

Vizes fedőlakkok:

 • HEC 42
 • HEC 61-65
 • HGA 13-15

HGA 13 – 15 – Nagykeménységű 2K-s vizes fedőlakkok

A HGA 10-es sorozat elemei edzővel használható fedőlakkok. Fokozottan karc- és kopásállóbb bevonat képzésére alkalmasak, tulajdonságaik az oldószeres PU lakkokéval vetekednek.

HGA 13-15 műszaki adatlap (PDF)

info@demeny-fa.hu | demenyfa@gmail.com | +36 20 360 1081 | +36 20 910 7042
Button Text
To top button